SCHEMERLAMP FESTIVAL "DE KLASSIEKERS"

Date : 23 / nov / 2019
Time : 19:00 UUR Aanvang: 20:00 UUR Huisregels de Meester
Address : Grote zaal + kleine zaal Attend on Facebook
Tel : VVK: DEUR €10,- ONLINE: €11,50 | AVONDKASSA €13,-

SCHEMERLAMP FESTIVAL “DE KLASSIEKERS”

VVK: DEUR €10,- ONLINE: €11,50 | AVONDKASSA €13,-

Schemerlamp Festival – ‘De Klassiekers’
Zaterdag 23 november 2019
m.m.v. Michael Prins, Jan van der Meij, Maarten Peters + Michel van Dijk & Ferdinand Bakker.

Deze editie van het ‘huiskamer’ Schemerlamp Festival mogen we niemand minder dan Michael Prins verwelkomen. Onze jongste muzikale gast tot dusver, want pas sinds 2013 een gevestigde naam, en eentje van het zuiverste muzikale soort. De stijl van zijn performance laat zien dat hij kiest voor authenticiteit op het podium. Wat bij Michael Prins typeert zijn de teksten. Die zijn regelmatig schrijnend en vol van ironie. Beschouwend over wanhoop, oprechtheid, macht en onvermijdelijke valse beloftes. Een optreden om naar uit te kijken!

Zanger/gitarist Jan van der Meij is voor de tweede maal van de partij. Sinds een aantal jaren geniet hij bekendheid als een van de frontmensen van The Analogues, de inmiddels internationaal vermaarde en alom bejubelde tribute van The Beatles. Maar daarvoor had Jan van der Meij er al een hele carrière opzitten. Eerst van bandlid van Herman van Boeijen’s Vitesse en daarna als frontman/oprichter van Powerplay. Met laatstgenoemde trio schreef hij klassiekers als ‘Make it Alone’, ‘Love Can Break Your Heart’ en ‘Waste Of Time’ op zijn naam.

Ook Maarten Peters maakt zijn comeback op het Schemerlamp Festival. De veelzijdige muzikant is bekend van zijn solohit ‘White Horses In The Snow’, maakte deel uit van de Frank Boeijen Groep, is al jarenlang de muzikale rechterhand van Margriet Eshuijs en componeerde nummers voor o.a. Rob de Nijs, Liesbeth List, Willeke Albert en Allerliefste. Ook heeft Maarten Peters met de liederencyclus ‘Bevroren Tranen’ een bijzonder Nederlandstalig repertoire voor zichzelf geschreven, dat bij 4 mei herdenkingen wordt uitgevoerd.

De vierde en laatste toevoeging aan de line-up van het Schemerlamp Festival – ‘De Klassiekers’ bestaat uit twee grote namen uit de geschiedenis van de Nederpop: Michel van Dijk & Ferdinand Bakker. Beiden waren in de zeventiger jaren de voormannen van de legendarische Delftse band Alquin. Tegenwoordig opereren zanger/tekstschrijver Van Dijk en componist, gitarist, violist en pianist Bakker onder de naam LONE. Als duo spelen ze naar eigen zeggen “een andere interpretatie van de blues”, doorspekt met overige roots-invloeden als soul, rock, jazz en Bach. De heren hebben beloofd ook een aantal Alquin classics te zullen spelen. Natuurlijk hopen wij op ‘Wheelchair Groupie’!

MICHAEL PRINS

Michael Prins 1

Biografie Michael Prins

Michael woont in Haarlem en is geboren op 14 december 1985. Hij speelde vier jaar lang elke donderdagavond in het Rotterdamse café Hemingway. Hij brak eind juli 2013 door toen hij het tweede seizoen van het televisieprogramma De beste singer-songwriter van Nederland won.

JAN VAN DER MEIJ

Jan van der Meij

Biografie Jan van der Meij

1977 Herman van Boeyen vraagt Jan van der Meij (studerend aan het conservatorium) voor Vitesse. Samen met Rudy de Queljoe en André Versluys brengen ze de LP “Rendez Vous” uit.


Peter van Straten, Jan en Herman van Boeyen

1978 Nog steeds bij Vitesse wordt de LP Out in the Country opgenomen. André Versluys is vervangen door Toerroe Leerdam. Zij boeken eind 1978 veel succes in Duitsland.
1979 Na de elpee Rock Invader (Vitesse) vertrekken in het najaar Leerdam en De Queljoe naar Massade. Als vervanger wordt de voormalige Valley of Dolls bassist Peter van Straten aangetrokken.
1980 De elpee Live wordt uitgebracht. In het najaar van 1980 volgt een korstondig samenwerken met Herman Brood, maar dit mislukt. Brood trekt Van Straten met zich mee, maar na twee dagen keert Peter weer terug. Voor Van Boeyen is echter de sfeer verpest en hij geeft er de voorkeur aan zonder Van Straten en Jan van der Meij verder te gaan.
1980 Jan richt nu samen met Peter van Straten en (ook ex Valley of Dolls) Leon Klaasse Powerplay op.
1981 Het bevriende Golden Earring neemt de groep drie maanden als voorprogramma mee op tournee. De single Love Can Break Your Heart bereikt de hitparade.
1982 Avanti, Powerplays debuutelpee, verschijnt en ontvangt alom lovende kritieken. De plaat bevat aanstekelijke op Beatle-leest geschoeide rock en verkoopt goed. De singles Make It Alone en Magic halen wederom de hitparade. Als voorprogramma van de Amerikaanse groep The Go-Go’s tourt de groep door Europa.
1983 De mini-elpee Noises & Voices verschijnt.
1984 Klaase en Van Straaten stappen op en de groep kent veel bezettingswijzigingen (Menno Koomen; Michael Peet; Edwin Schimscheimer; Peter van Breukelen). Uiteindelijk resulteert het in een viermansformatie met naast Van der Meij, Rene van Collem (ex-Doe Maar, ex-Spargo) op drums, Martin Warmer op bas en Rick Vrijman op toetsen.
1985 De met deze bezetting opgenomen single One Summernight blijft steken in de tipparade
1987 Walk On The Wire, Powerplays tweede volwaardige plaat, verschijnt en wordt wederom goed ontvangen. Inmiddels is Rene van Collem alweer vertrokken en heeft Klaas Jonkmans zijn plaats ingenomen.
1988 Powerplay speelt een groot aantal voorprogramma’s voor wederom de Golden Earring, die dit jaar met hun Greatest Hits-tour bezig zijn.
1989 Met de nieuwe drummer Edwin Delano en Ivo Severijns (de latere Wild Romance-bassist) vertrekt Van der Meij naar Canada voor enkele optredens.

 

1992 Bij Van Records verschijnt het nieuwe album Hypnotized. Severijns heeft plaats gemaakt voor Johnny Dooms. De single Rosie staat in mei in de tipparade.
1994 De nieuwe plaat So Hard To Break A Bad Habit laat frisse en strakke rock & roll horen, waarbij Van der Meij zijn invloeden (Beatles, Stones, Bryan Adams etc.) wederom niet onder stoelen of banken steekt, echter zonder dat het storend wordt. De plaat ontvangt lovende kritieken maar de verkoop valt tegen. Drummer Delano is inmiddels vervangen door Henri van Bergen. Singles Anytime en Can’t Say No gaan geruisloos voorbij.
1999 Jan is gastmuzikant bij Frédérique Spigt. Hij speelt een belangrijke rol op het Nederlandstalige album “Engel”. Spigt mengt daarop haar blues- en rockroots met haar liefde voor strijkers. Jan laat zich van zijn beste kant horen met prachtig akoestisch en elektrisch gitaarwerk. Een intensieve begeleidende toer door de Nederlandse theaters is het vervolg.
2002 Na zeven jaar stilte heeft Powerplay op 28, 29 en 30 januari een nieuwe live-unplugged cd opgenomen in de New Road Studio te Wijchen. De band bestaat nu naast Van der Meij uit bassist Ivo Severijns en drummer Ramon Rambeaux. Mark Boon (gitaar) en Pieter Jan Cramer (piano en accordeon) spelen als gastmuzikanten mee op de nieuwe cd. De CD Welcome Home (unplugged), verschenen op 11 maart, is een soort “best of” aangevuld met een nieuw nummer, maar ook nummers van andere zoals Ruby Tuesday (Rolling Stones), So you want to be a r&r star (Byrds), Mercury Blues (K.C. Douglas), Can’t find my way home (Steve Winwood) en een nummer wat Jan heeft geschreven voor Dilana Smith (Livin’ by the day). Powerplay is op dit moment bezig met een tournee door Nederland.
2013 Powerplay brengt de CD Radio Harlem uit en tourt door Nederland.

MAARTEN PETERS

Maarten Peters

Biografie Maarten Peters

Toen Maarten Peters op elfjarige leeftijd zijn eerste gitaar in handen kreeg ging er een wereld voor hem open. De singer / songwriter was geboren. Maarten specialiceerde zich later in het zogenaamde ‘fingerpick’ gitaarspelen en na verloop van tijd was er genoeg repertoire om te kunnen optreden.in het jongerencircuit.

Maarten was inmiddels geen onbekende muzikant meer in Nijmegen en toen de Frank Boeyen Groep plotseling om een gitarist verlegen zat werd hij gevraagd hen te versterken. De in eerste instantie afgesproken twee weken werden twee jaar. Ondertussen werkte hij echter gestaag door aan zijn eigen repertoire en toen Maarten zijn tweede single Away {1986) een succes werd , was zijn solo carriere niet meer te kombineren met het spelen in de band. Na twee jaar en alle hoogtepunten meegemaakt te hebben besloot Maarten zijn eigen weg weer te vervolgen als zanger componist van eigen liedjes.

 De platenmaatschappij Dureco bracht twee elpees uit. Het debuutalbum HUNTING THE QUEENBEE {1986} met daarop de single AWAY en de elpee / Cd BURN YOUR BOATS met daarop de topveertig hit FACTORY MAN{ 1987 }. In 1989 kwam Maarten onder kontrakt bij E.M.I. en bracht hij het succesvolle album WHITE HORSES IN THE SNOW uit met daarop oa. de gelijknamige hit single White horses in the snow en het prachtige Heart of stone dat samen met de engelse producer Peter Wilson {Style Counsil, Blow Monkeys}werd opgenomen in Engeland.

Maarten Peters ging ook steeds meer repertoire voor andere artiesten componeren en omdat het een uitdaging was om voor groot orkest te schrijven maakte hij drie liedjes die in 1989 de finale van het Nationale Songfestival haalde. Het ontroerende Het zal nooit meer zo zijn {later opgenomen door Willeke Alberti }werd opgemerkt in het buitenland. De portugese zangeres NUSCHA scoorde er een grote hit mee in haar land.

maarten peters foto schaduw22.jpegx.jpg

In 1991 kwam de Cd ‘ A SCARY TALE ‘ uit die promotioneel werd ondersteunt met een kleine toer met band. {The Dream}. Voor Maarten was het duidelijk dat de kleine theater zaal bij uitstek de plek was om zich verder als componist zanger maar ook als bedenker van theater concerten te ontwikkelen.Het Maarten Peters trio met daarin oa. als vaste pianist Ruud de Grood maakte twee programma’s.

In 93/94 werd het programma ” De Nacht ” gespeelt en in 1995 maakte Maarten met het trio een volledig nieuw programma “Life is a Jungle ” welk programma prachtige recensies kreeg. Het was een druk jaar want inmiddels was Maarten ook gaan spelen in de band van Margriet Eshuijs en schreef al het repertoire en bedacht de programma’s.

Het was gerenomeerde collega’s niet ontgaan dat Maarten prachtige Nederlandstalige liedjes schreef en al snel schreef Maarten muziek en tekst voor oa. Liesbeth List. In 1994 kwam de Cd Liesbeth List uit met daarop de titels Vrijheid, Ik moet nog zoveel Doen en Vlinders in de Nacht. Het album was de grote comeback voor Liesbeth.. Maarten schreef ook voor haar het indrukwekkende Jaargetijden voor de Cd. Noach 1996. Beide Cd’s zijn uitgebracht door Columbia..

Belinda Meuldijk schoof een van haar teksten door de fax richting Maarten en zo ontstond een uiterst creatieve samenwerking tussen Belinda en Maarten. Uiteraard was Rob de Nijs de zanger van hun liedjes. Op de Cd Overleven die in 1997 verscheen stonden vijf stukken van Maarten te weten; Hij lijkt op mij, De berg op, Nu het om haar gaat, Jij hoort bij mij en Geloof me. In 1999 nam Rob de Nijs het live album Tijdloos op en voegde naast oude successen in prachtige unplugged arrangementen twee nieuwe stukken van Belinda en Maarten toe aan zijn repertoire. De Laatste zomer van de Eeuw en het stuk Hollandse liefde.

In 1998 werd de eerste Cd uitgebracht op zijn eigen platenmaatschappij B hive Records. Op die Cd Step into the light van Margriet Eshuijs stonden zeven nieuwe composities geschreven door Maarten en een aantal songs die het verdiende om life op cd te verschijnen zoals GOD IS ASLEEP en I CAN’T HAVE IT ALL. Deze twee liedjes waren bepalend voor het nieuwe repertoire dat Maarten voor Margriet Eshuijs schreef. Maarten ging ook weer mee op toernee en speelde als gitarist en bandleider een hoofdrol in de jubileum toernee Step into the light.

De zanger Maarten Peters bracht zelf een single uit in het nederlands in mei 1999.De aanleiding was het lied “De treinen hebben kleur”. Speciaal geschreven voor een concert in het Zaantheater waar de opbrengst geheel ten goede kwam aan het Rode Kruis (de landelijke aktie voor Kosovo). Het aktuele karakter van de tekst in die dagen veroorzaakte een golf van reacties op dit lied. Zo werd het oa. uitgevoerd door Maarten Peters en pianist Ruud de Grood tijdens de dodenherdenking van 4 mei in Westerbork en werd de tekst in Nova als discussie stuk gebruikt in een item over de 4 en 5 mei viering. De televisie uitzending bleef niet onopgemerkt en zo kon het gebeuren dat Corbeau in samenwerking met B hive Records de opname van het lied uitbracht als single en het unieke feit deed zich voor dat alle partijen hun volledige omzet afstonden aan het Rode Kruis. De stock die overbleef kreeg een plaatsje in de winkel van het Herinneringscentrum Westerbork en de single is alleen daar nog te koop. Maarten werd gevraagd om diverse presentaties in het Herinneringscentrum Westerbork muzikaal te omlijsten en bij een van die gelegenheden ontmoette hij de beeldend kunstenares en verzetsstrijdster Truus Menger. Er ontstond een hechte vriendschap dat resulteerde in een lied van Maarten voor Truus en een beeld van Truus (dat onthuld werd op 17 december 2001 in het Herinneringscentrum) getiteld “Bevroren Tranen”. Dit lied beleefde zijn premiere op de bijeenkomst, na de Auschwitz herdenkking, in de Rai op 28 januari 2001 en werd vervolgens uitgevoerd tijdens de Dodenherdenking op 4 mei op Westerbork en ’s avonds op T.V. bij Barend en van Dorp. Zo ontstond er naast al het commerciele repertoire een geheel eigen repertoire gemaakt voor speciale gelegenheden en heel bijzondere mensen. Op 9 november 2001 kreeg Maarten Peters de cd rom “Vluchtelingen van alle tijden” overhandigt die bekostigd was uit de opbrengsten van de verkoop op Westerbork van het lied “De treinen hebben kleur”. 25 november 2001 zong Maarten tijdens de nationale Hannie Schaft herdenking in Haarlem. Voor de herdenkkingsbijeenkomst van 4 mei 2002 op kamp Westerbork schreef en zong Maarten het lied “De vogels zingen jouw naam”.

Naast al deze aktiviteiten bleef Maarten komponeren voor Margriet Eshuijs, Rob de Nijs, Manuela Kemp, Willeke Alberti, Ernst Daniel Smid, Linda Estelle en vele anderen. Voor Margriet Eshuijs bedacht hij het concept.”Time” De cd “Time” bevat 15 liedjes uiterst verschillend van muzikale sfeer en teksten die ergens elkaar raken omdat ze iets zeggen over de rol die het fenomeen tijd in het leven speelt. De cd “Time” is bij Beehive Records uitgebracht. Hij produceerde het album en nam alle arrangementen en gitaar partijen voor zijn rekening Het theater concert Time is in zijn geheel bedacht door Maarten. ( voor meer info over “Time” www.margrieteshuijs.nl ) Voor het nieuwe album van Rob de Nijs ” Engelen uitgezonderd” schreef hij drie liedjes, “Langs de lijn”, “Boy” en “De moeite waard”. Voor Willeke Alberti schreef hij “Heimwee”. Momenteel is Maarten Peters bezig met nieuwe projekten, songwriting, gastoptredens bij Rob de Nijs zijn jubileum concerten in Carre Amsterdam en Antwerpen en op toernee met Margriet Eshuijs met het theater concert “Time” tot 8 maart 2003.

MICHEL VAN DIJK & FERDINAND BAKKER (ALQUIN / LONE)

Lone 2

Halverwege de jaren ’70 toonaangevende progressieve rockformatie uit Delft, die invloeden uit pop, klassiek, symfo en jazz in haar muziek verwerkt. Hoewel de meeste platen in Engeland worden opgenomen, met Engelse producers, blijft een internationale doorbraak uit.

1971

Via Negram verschijnt de eerste single van Threshold Fear: Sally Saddlepain. De band besluit zijn naam te wijzigen in Alquin, naar het Alcuinklooster waar de band repeteert. Drummer Piet-Hein Strack van Schijndel wordt vervangen door Paul Weststrate.

Threshold Fear

1972

De band doet op 29 januari in het Amsterdamse Paradiso het eerste optreden onder de nieuwe naam Alquin. Veelbelovende demo’s leveren een contract met platenmaatschappij Polydor op. Onder leiding van producer Hans van Oosterhout wordt een debuutelpee opgenomen die aan het eind van het jaar verschijnt.

1973

AlquinDe ster van Alquin rijst snel. Begin 1973 wordt de band door de lezers van Muziekkrant Oor uitgeroepen tot ‘meest trendsettende band’. Alquin schittert tevens op het Pinkpopfestival in Geleen. Ook in Engeland groeit de belangstelling voor het nieuwe Nederlandse fenomeen. De band treedt op in Londen en wordt gevraagd voor het programma The Old Grey Whistle Test. Samen met de vermaarde producer Derek Lawrence (onder andere Deep Purple) wordt de nieuwe LP opgenomen, The Mountain Queen.

1974

The Mountain Queen zorgt ervoor dat Alquin opstoot in de vaart der volkeren, ook internationaal. De band toert door Engeland en Duitsland als voorprogramma van Golden Earring, in Frankrijk met The Who en door eigen land op eigen kracht. Desondanks is de band wat ongelukkig met zijn intellectuele imago. Door het geluid flink aan te scherpen met een steviger stijl en bondiger nummers wordt getracht dat af te werpen. De streetcredibility wordt verder opgekrikt met het aantrekken van zanger Michel van Dijk (eerder onder meer Les Baroques, Ekseption en Brainbox).

Brainbox Ekseption Les Baroques

1975

AlquinMet producer Roger Bain wordt in Engeland de derde plaat Nobody Can Wait Forever opgenomen, die inderdaad een steviger koers laat horen. Omdat Paul Weststrate halverwege de opnamen onder de wapenen moet, neemt Job Tarenskeen zijn plaats achter de drumkit in. De nieuwe plaat wordt goed ontvangen en ook de Amerikaanse vestiging van Polydor stort zich in de strijd. Van een Amerikaanse tournee komt het echter niet. Het album verkoopt goed, maar de single Wheelchair Groupie blijft steken in de tipparade. Hein Mars verlaat de groep en wordt vervangen door Rob ten Bokum (ex-Vitesse). De band onderneemt een uitgebreide ‘Holland Tour’.

Vitesse

1976

AlquinWanneer Alquin in Engeland de nieuwe LP opneemt blijkt Ten Bokum te zijn vervangen door Jan Visser (voorheen George Baker Selection en Dizzy Man’s Band). Het nieuwe album wordt opgenomen met Vic Smith, die de band een lichtvoetiger, funky kant opstuurt. Best Kept Secret verkoopt goed, maar de reacties zijn flauwer vergeleken met voorgaande platen. Er vindt een tweede ‘Holland Tour’ plaats, waarvan de LP Alquin On Tour een weerslag is. Eind 1976 komt Alquin terecht in een artistieke crisis.

Dizzy Man’s Band George Baker

1977

Het jaar begin met een lichtpuntje. Nadat Golden Earring in de Oor-poppolls jarenlang eindigde als ‘Beste Nederlandse Popgroep’, weet Alquin eindelijk een einde te maken aan die status quo. Het lost de interne problemen echter niet op. Alquin gaat uit elkaar en een verzamelelpee geldt als het officiële afscheid. Job Tarenskeen en Ferdinand Bakker formeren Meteors. Michel van Dijk neemt in 1979 met Rinus Gerritsen van Golden Earring een plaat op.

The Meteors

1995

Op 18 november wordt in het uitverkochte Delftse jongerencentrum De Eland een succesvol reünieoptreden gedaan in een bezetting met Van Dijk, Bakker, Franssen, Tarenskeen, Ottenhof en Raggende Man Dick Schulte-Nordholt.

De Raggende Manne Dick Schulte Nordholt

1996

Na het Eland-concert onderneemt Alquin een korte tournee langs enkele universiteitssteden.

1999

Bakker, Van Dijk en Tarenskeen spelen mee tijdens de optredens van de Delftse gelegenheidsformatie Let’s Stick Together.

Let’s Stick Together

2003

Dick Franssen, Ferdinand Bakker, Job Tarenskeen, Michel van Dijk en Ronald Ottenhof komen bij elkaar voor Alquinconcerten op 19 en 20 maart in zaal Speakers te Delft. Het is een besloten concert voor de leden van een Delftse Platenuitleenclub die er een jubileum viert. De baspartijen tijdens de optredens worden verzorgd door Frans Koenn (Loïs Lane, Let’s Stick Together). Beide concerten zijn in minder dan een uur uitverkocht. De roep om extra concerten is dermate groot dat de groep nog eenmaal een Holland Tour onderneemt die op 30 mei begint in Zaandam en twee weken later eindigt in Utrecht. Begin september komt de DVD One More Night uit. Naast een complete registratie van het concert dat de band gaf op 13 juni in De Boerderij te Zoetermeer, bevat de DVD exclusieve beelden van Alquin in Engeland in de jaren zeventig en een documentaire met nieuwe interviews met de bandleden. Tegelijkertijd met de DVD verschijnt er een dubbel-cd met naast het complete Zoetermeer concert een nieuw nummer van circa 10 minuten.

Loïs Lane

2004

Bassist Frans Koenn verlaat Alquin wegens te drukke werkzaamheden. Zijn vervanger is Walter Latuperisa. De band werkt aan een nieuw album.

2005

AlquinDe opnamen van de basistracks voor het nieuwe album beginnen in de eerste week van maart. Alquin tekent een contract bij Universal en is zo na dertig jaar weer terug bij het oude label Polydor dat tegenwoordig deel uitmaakt van Universal. De eerste uitgave is in augustus de compilatie The Ultimate Collection, met daarop naast oud materiaal ook twee recent opgenomen tracks. Eind september volgt het compleet nieuwe album Blue Planet.

2007

Alquin gaat in oktober en november met het programma You Always Can Change op tournee langs de Nederlandse theaters. De première is op 3 oktober in Theater de Veste te Delft.

2009

Het album Sailors And Sinners bevat louter eigen werk. Na een feestelijke cd-presentatie op 10 september in club Bitterzoet te Amsterdam gaat Alquin met de nieuwe nummers op tournee door Nederland.

2010

Toetsenist Dick Franssen speelt in de geheel vernieuwde bezetting van Ongenode Gaste, de band rondom zanger Peter Beeker.

Links
Website Michael Prins
Website Jan van der Meij
Website Maarten Peters
Website Michel van Dijk & Ferdinand Bakker