FOLKROCK LEGENDS: FAIRPORT CONVENTION (UK)

SUPPORT: FRED PIEK & SIDO MARTENS (FUNGUS)
Date : 21 / okt / 2018
Time : 13:00 UUR Aanvang: 13:30 UUR Huisregels de Meester
Address : Grote zaal Attend on Facebook
Tel : VVK: DEUR €14,- ONLINE: €15,30 | AVONDKASSA €20,-

FOLKROCK LEGENDS: FAIRPORT CONVENTION (UK)

VVK: DEUR €14,- ONLINE: €15,30 | MIDDAGKASSA €20,-

FAIRPORT CONVENTION

fairport

Biografie Fairport Convention

Fairport Convention is één van de meest legendarische folkrockbands in de Europese muziekgeschiedenis. De band werd in 1967 opgericht en wordt gezien als de grondlegger van nieuwe folkbenaderingen en als leverancier van spraakmakende folkmuzikanten waaronder, Iain Matthews & Southern Comfort, Sandy Denny, Steeleye Span, Trader Horne, Ashley Hutchings, Richard Thompson, Fotheringay, Dave Swarbrick, John Kirkpatrick en nog vele anderen.

De huidige bezetting bestaat onder andere uit oud-gedienden Simon Nicol en bassist Dave Pegg, die naast zijn werk bij Fairport ook nog eens 15 jaar bassist was in Jethro Tull. Vanaf 85 is violist Ric Sanders, afkomstig van Soft Machine, van de partij.

In 1997 treedt een tweede violist toe in de persoon van Chris Leslie, die voorheen deel uitmaakte van de Albion Band. Multi-instrumentalist Leslie is bovendien kundig met bouzouki, bouzar en mandoline. Drummer Gerry Conway (Jethro Tull, Eclection, John Cale, Pentangle, Cat Stevens e.a.) maakt de band compleet. Fairport Convention is nog zelden buiten Engeland, maar hun live-reputatie is al die jaren onverminderd gebleken.

FRED PIEK

fred_piek_foto_ronald_rietman

foto Ronald Rietman

Biografie Fred Piek

Van jongs af aan is Fred Piek gegrepen door de schoonheid en kracht van de folkmuziek. Hij houdt de traditie levend met zijn vertolkingen van balladen en liederen uit Engeland, Schotland, Ierland, Amerika en Nederland.

Fred richtte in 1972 de Folkrock groep Fungus op. De band schreef historie met het vertolken van Nederlandse en Britse traditionals met een totaal nieuwe sound. De eerste LP werd een groot succes mede door de single “Kaapren Varen”. De band maakte daarna nog vier LP’s en maakte trad op in binnen- en buitenland.

Na de periode met Fungus speelde hij in the Amazing Stroopwafels (“Oude Maasweg”) en later in 3Heren. Hij werkte samen met Lennaert Nijgh aan zijn eerste solo LP en maakte later een album met eigen werk (Soms een Moment). Met de CD “Vroeger is terug” keerde Fred weer terug naar de folkmuziek. De samenwerking met slagwerker Louis Debij resulteerde in het bijzondere project “de Drummer en de Zanger”.

Op 22 maart 2015 is het nieuwe album “Ballads” met vertolkingen van Engelse en Schotse traditionals verschenen. Dit repertoire vormt de basis van het nieuwe programma waarmee Fred op dit moment door het land trekt

SIDO MARTENS

sido-martens-foto-ronald-rietman

foto Ronald Rietman

Biografie Sido Martens

Sido Martens (1949) begon zijn carrière eind jaren zestig als duo met Piet Kok. Met hem, Liedwien Schaper en Nanne Kalma werd rond 1972 de Friese oer-folkgroep Farmers Union opgericht. In 1974 werd Martens gevraagd voor Fungus, nationaal succes volgde. Na het titelloze debuutalbum van Fungus, met daarop de hit ‘Kaap’ren Varen’ en de tweede elpee ‘Lief ende Leid’ besloot Martens solo verder te gaan. In de periode 1974-1980 verschenen achtereenvolgens van zijn hand de albums ‘Land & Water’, ‘Pisces’, ‘1..2..3’ en ‘Nooit Genoeg’. Van 1984 tot 1995 verdween Martens deels gefrustreerd van het toneel.

In 1996 verscheen de cd ‘de Loper’, in 1998 gevolgd door ‘De Staat van Liefde’.

In 2001 de cd ‘de Pofklant’, na een opmerkelijke publieksactie die 100 ‘sponsors’ opleverde die per persoon 100 piek (toen nog harde guldens) neertelden voor de totstandkoming van dit album.

In 2002 ‘Arbeid’, in combinatie met een genummerde en gesigneerde houtgravure van beeldend kunstenaar Hubertus de Jong, in een oplage van slechts 100 stuks.

In 2003 zag ‘Eiland’ het licht, een uitgave in nauwe samenwerking met het independent label Marista.

In december 2004 verscheen in een oplage van 100 stuks zijn zesde cd, ‘Brak Hart’, opnieuw gevuld met eigen werk (15 nieuwe liedjes). Ook op deze cd wordt Martens begeleid door zijn (bijna) vaste begeleiders – waaronder Hubert Heeringa, Jan Wolfkamp, Meine Bruinsma en Jan van Olffen – allen uitmuntende muzikanten die de liedjes perfect aanvoelen.

In 2005 verscheen onder de titel ‘Naakt & Levend’ een handgenaaid en gebonden boek, waarin een dvd + cd, in een gelimiteerde oplage van 100. De dvd bevat archiefmateriaal (o.a. Pinkpop 1976) en door Martens op locatie live gespeelde filmische impressies van 5 liedjes. Filmer Ismaël Lotz verzorgde de regie en montage. De cd bevat 17 nieuwe liedjes.

In 2007 vindt Martens onderdak bij het indie label InBetweens Records, de cd ’Open’ verschijnt dat jaar en wordt landelijk goed ontvangen.

In februari 2008 komt bij uitgeverij Bornmeer het boek ‘De loper’ uit dat autobiografische hardloopverhalen bevat. De eerste 100 boeken gaan vergezeld van een speciale cd met 5 liedjes over hardlopen. Een van die liedjes is de ‘Ballade voor Foekje’ (Dillema), het lied oogst veel succes en Martens speelt het o.a. live bij de Vara in het programma Spijkers met Koppen op Radio 2.

Op zondag 1 maart 2009 viert Martens zijn 60e verjaardag. Tijd voor iets extra’s: een poëziebundel + cd getiteld ‘Schraaltroost & Liefspraak’. Nieuwe gedichten, 16 nieuwe liedjes en foto’s van Reyer Boxem. De oplage is 250 stuks.

In mei 2010 verschijnt ‘zilverziel’. Een album met nieuw Nederlandstalig materiaal op ouderwets maar milieuvriendelijk (zonder tolueen) 180 grams vinyl. Met klaphoes en bovendien inclusief een cd met dezelfde 12 liedjes. Oplage: 200 genummerde en gesigneerde exemplaren.

‘Drang’ heet de cd die in juni 2011 bij Munich Records verschijnt. Drang omdat Martens het niet kan laten, omdat het er is, zich manifesteert en een uitweg zoekt. Resulterend in zijn elfde solo album sinds 1996, het jaar dat de start van zijn tweede muziekjeugd markeert.

2012 Levert ‘Suikerhard & Bitterzoet’ op. Dit keer ondergebracht bij Music & Words op het label -I-C-U-B4-T-. In oktober van dat jaar zijn Lielian Tan, Ruben Mulder, Willo de Bildt en Sido Martens te gast bij het Vara programma Spijkers met Koppen op Radio 2.

Op 1 februari 2013 komt ‘Wankelmoed’ uit, een boek met cd. Vijftien basaal opgenomen liedjes op zeven verschillende locaties ergens in Friesland waar Martens met zijn camper naar toe reed. Foto’s en verhaaltjes over zowel de liedjes als de locaties maken het tot een bijzonder multimediaal geheel. In april van dat jaar verschijnt De Klaploper, Martens tweede boek over hardlopen. En er verschijnt nog een boek met cd: ‘Rododendrongloria’. Dit keer weer met de solide medewerking van de vaste tandem Lielian Tan op drums en Willo de Bildt op basgitaar.

In 2014 wordt Sido Martens 65 en is dan 50 jaar behept met muziek. Om dat te vieren komt er een boek met verhalen en foto’s over hoe het allemaal zo gekomen is, waar het haperde en waar het naar toe moet ‘Als het klinkt dan klopt het’. In het boek twee cd’s. ‘Zo die Klonk’ met archiefmateriaal, radio optredens, demo’s en nog wat afgestofte audio. Op ‘Zo die Klinkt’ 15 spiksplinternieuwe liedjes met naast De Bildt en Tan ook Sebastiaan Wiering op cello, Hubert Heeringa op sax en mondharmonica, Jan de Vries op accordeon en zangeres Annemarieke Coenders. Omrop Fryslân televisie komt met een uitgebreid portret dat ook op nationale tv wordt uitgezonden.

Op 24 juni 2015 verschijnt Martens derde en laatste boek over hardlopen. De presentatie vindt plaats op Hiddema State in Hempens tijdens de Doodloperloop. Deze ietwat morbide naam refereert aan de titel van het boek: ‘De Doodloper, Requiem voor een Hardloper’. Geen bloemen, geen toespraken maar wel gezweet, gezwets en sportdrank na afloop. In november van dat jaar komt ‘Niemand is van Iemand’ uit, zijn 16e cd. Een schijf met 18 nieuwe liedjes. Liedjes in een aantal waarvan Martens zijn betrokkenheid en ongerustheid uit over de manier waarop onverschilligheid en eigenbelang de maatschappelijke toon lijken te zetten terwijl juist warme medemenselijkheid die kilte kan doen verdwijnen.

Tegen zijn gewoonte in begint Martens al in juni 2016 met het opnemen van liedjes die uiteindelijk de cd ‘Weerbarst’ zal opleveren. Begin augustus, als er dertien klaar zijn, wordt hij helaas ziek en valt alles stil. Twee maanden later fleurt de Fries gelukkig weer op en kan de cd worden afgemaakt. Zo komt het toch weer goed. Het leven mangelt en hotseknotst soms dat het een lust is. Dat maakt kwetsbaar maar ook krachtig. Inspirerende weerbarst.

‘Stof op het springveld’ is de titel van Martens eerste gedichtenbundel die in juni 2017 verschijnt. Het is de weerslag van een inspirerend voorjaar.

In december vormt ROOF de afsluiting van 2017. ROOF, het korstje op de wond (de kers op de taart?). Een boek met een cd. Liedjes over voren in de ziel, blaren op het geweten en pijnkloven van de tijd.

Links
Website Fairport Convention
Facebook Fairport Convention
Website Fred Piek
Website Sido Martens