CELT-N-FOLK XII: RAPALJE

SUPPORT: ROBERT DEN HARTIGH
Date : 19 / nov / 2016
Tijd : 19:30 UUR Aanvang: 20.00 UUR Huisregels de Meester
Locatie : Grote zaal Attend on Facebook
Prijs : VVK: € 12 | DEUR: € 15

CELT-N-FOLK XII: RAPALJE

VVK: € 12 | DEUR: € 15

Het Celt-N-Folk feest is weer terug van weggeweest! Na de geweldige avonden met onder andere Rapalje, Omnia en Orfeo komt er weer een nieuwe editie aan met outfits, instrumenten en podiumpresentatie die zijn helemaal afgestemd op de avond en het belooft dan ook weer een feest te worden dat bol staat van de Occidentaalse, Oriëntaalse, Noorse en Keltische muziek, sfeer en decors!

RAPALJE

RAPALJEyoutube-960x640

Biografie Rapalje

De muzikanten van Rapalje met hun wilde haardossen en middeleeuwse kilts creëren door hun enthousiasme en gedrevenheid een vlammende energie. Rapalje laat door middel van gevoelige ballades, vurige liederen en temperamentvolle Keltische melodieën een flinke vonk overslaan op hun publiek. Een concert van Rapalje is als een tijdreis met herkenbare losbandigheid en ruwe levenswijze.

Dieb

dieb

Zang, viool, tin whistle & accordeon

Dieb begon zijn carrière toen hij Maceál ontmoette in zijn lokale pub ‘1672’.  Zij vormden samen met enkele andere muzikanten een band en speelden voornamelijk symfonische rock. Al snel gingen ze over op folkrock. Nadat ze kennis hadden gemaakt met Keltische folk muziek, namen ze afscheid van het rock gedeelte en gingen Dieb en Maceál verder als duo genaamd ‘Ruk en Pluk’. Dieb probeerde de trekzak en Maceál de gitaar. Elke keer dat Dieb een nieuw instrument in zijn handen kreeg moest dit direct worden uitgetest op publiek.

Wist je dat…

…naast de belangrijke muzikale bijdrage die Dieb aan de band levert, hij ook verantwoordelijk is voor het grafisch artwork van de band? De logo’s van Rapalje én het Rapalje Zomerfolk Festival komen bijvoorbeeld van zijn hand.

David

david

Highlandpipes, borderpipes, tin whistle & low Whistle

Deze half-Schotse enthousiasteling begon in 1992 met het spelen van de Schotse doedelzak bij de ‘Clan MacBeth Pipe Band’ uit Groningen. Tegenwoordig is hij een instructeur bij deze band en bij ‘The Islanders’. Rapalje ‘ontdekte’ David toen deze tijdens een Schots festival optrad; hij viel direct op door zijn overduidelijke talent en melodische manier van spelen. Het jongste lid van Rapalje speelt Schotse doedelzakken, tin whistle en low whistle.

Wist je dat…

…David, naast zijn bezigheden voor Rapalje, ook de initiatiefnemer is van het Rapalje Zomerfolk Festival? Zomerfolk is het muziekfestival dat de band elk jaar organiseert in Groningen.

William

william

Zang, gitouki, mandoline, bodhrán & theekistbas

Bekend als straat artiest in Groningen en Oldenburg omwille van zijn stem, muziek en charmes. Maceál speelde aan één kant van de straat en William , met dezelfde instrumenten, aan de andere kant: dat werkte niet. Toen Maceál geleerd had om de trekzak en de theekistbas te spelen probeerden ze samen iets ten gehore te brengen. Maceál had al een duo met Dieb en introduceerde William bij de band. Zijn eerste kennismaking was op de CD ‘Kelten in Kilts’. Hij zong het nummer ‘Jock Stuart’ en speelde gitouki bij ‘The Drunken Sailor’ en ‘William’s Favourite’.

Wist je dat…

…William naast een gewaardeerd bandlid, ook de kok van de band is? Hij verzorgt bijna alle maaltijden als ze op tournee zijn, zodat iedereen niet alleen gezond maar vooral heel lekker eet!

Maceál

maceal

Zang, harmonica’s, gitouki, bodhrán & theekistbas

Deze multi-instrumentalist was in eerste instantie een one-man-band en speelde elf instrumenten tegelijk. Tegenwoordig zijn dit er maximaal drie tegelijk en voegt Maceál op deze manier twee denkbeeldige bandleden toe aan Rapalje. Na ‘Ruk en Pluk’ werd een groep gevormd met de naam ‘De Eikeltjes Aldus Ronald’. De eerste poging voor een fatsoenlijke naam was bij ‘Klootjesvolk’.
Hij bedacht een nieuw instrument, de gitouki en compleet nieuwe stemmingen voor de mond-harmonica en de trekzak.

ROBERT DEN HARTIGH

verhaaltje_1

Biografie Robert den Hartigh

Robert den Hartigh speelt sinds 1993 rootsmusic, folk en countryblues. Naast het doorleefde Americana geluid, dat doorklinkt in zijn eigen songs, vertolkt en haalt hij inspiratie uit de Mississippi Deltablues en andere traditionele Amerikaanse rootsmuziek.
Naast de blues- en rootsmusic, speelt Robert af en toe een folktraditional of hillbillysong uit het diepe zuiden van Amerika. Dit doet hij met veel toewijding voor traditie. De songs van Robert den Hartigh hebben allen een eigen verhaal. De intense beleving daarvan komt recht uit het hart. Hij begeleidt zichzelf op steelguitar, mandola, akoestische gitaar en trekharmonica.
Zijn inspiratiebronnen zijn onder andere Charley Patton, Lead Belly, Lightnin’ Hopkins, Woody Guthrie, Jimmie Rodgers.
Daarnaast vormt hij samen met Mario Petrus en Rik van Berlo The Campfire Collaboration, welke een mix brengt van Bluegrass, American-Irish folk en rootsmusic. Ook hierbij gebruikt Robert verschillende instrumenten. Samen met de andere leden zingt hij meerstemmig waardoor een traditioneel geluid wordt neergezet.

Website Rapalje
Website Robert den Hartigh