SCHEMERLAMP FESTIVAL "DE KLASSIEKERS"

HENK HOFSTEDE + JAN ROT + ROEL SPANJERS + JAAP BOOTS
Date : 13 / sep / 2019
Time : 19:30 UUR Aanvang: 20:00 UUR Huisregels de Meester
Address : Grote zaal + kleine zaal Attend on Facebook
Tel : VVK: DEUR €10,- ONLINE: €11,50 | AVONDKASSA €13,-

SCHEMERLAMP FESTIVAL “DE KLASSIEKERS”, O.A. HENK HOFSTEDE & JAN ROT

VVK: DEUR €10,- ONLINE: €11,50 | AVONDKASSA €13,-

Knusse huiskamers, akoestische muziek en singer-songwriters; dat is het recept voor het Schemerlamp festival. Vrijdag 13 september is er weer een editie van het Schemerlamp Festival “De Klassiekers” met speciale gasten, namelijk Henk Hofstede (The Nits), Jan Rot, Roel Spanjers (Normaal) en Jaap Boots. Diverse klassiekers uit ieders carrière komen aan bod. Ook verrassende covers (persoonlijke favorieten), nieuw en eigentijds materiaal, en improvisaties kunnen voorbijkomen. Dit alles met verhalen, anekdotes en interactie met het publiek. Beleef de muziek vanuit een ander perspectief, sta oog in oog met je favoriete artiest, alsof het in je eigen woonkamer plaats vindt.

Henk Hofstede – Jan Rot

Jaap Boots – Roel Spanjers

Na ruim twee jaren keert Henk Hofstede terug op het Schemerlamp Festival. De zanger, gitarist, componist en tekstschrijver verzorgt een exclusief solo-optreden. Henk Hofstede is oprichter en frontman van Nits (sinds 1974), bekend van o.a. de hits ‘Nescio’ en ‘In The Dutch Mountains’.

Jan Rot behoeft met een carrière die inmiddels ruim vier decennia omspant eigenlijk geen nadere introductie. “Misschien wel de beste tekstdichter van Nederland. Die taal lijkt van elastiek, zeg. Hij maakt het onmogelijke mogelijk”, aldus Frits Spits vorig jaar in zijn programma de ‘Taalstaat’ op Radio 1. Eerder bestempelde hij Jan Rot al als “de Koning van de hertaling” .

Zanger/gitarist en voormalig VPRO-dj Jaap Boots koppelt het Nederlandse lied aan het beste wat de Amerikaanse muziektraditie te bieden heeft. Zijn laatste wapenfeit is het veelgeprezen album ‘Terug Naar Zee’. Jaap Boots zingt ontroerend en hoogst persoonlijk over verlangen en wil, waarheid en dromerij, afkomst en toekomst, liefde en dood.

Roel Spanjers neemt als pianist, zanger én historicus het publiek mee op een muzikale rondreis langs de exotische klanken en ritmes van New Orleans, de stad die met z’n smeltkroes van culturen aan de wieg staat van vrijwel alle Amerikaanse muziek. Hij speelde, nam op en tourde met artiesten als Luther Allison, JW Roy, Frederique Spigt, Dayna Kurtz en Ricky Koole & Leo Blokhuis. Daarnaast was hij vast bandlid van NORMAAL.

HENK HOFSTEDE (THE NITS)

henk

Biografie Henk Hofstede

Hofstede groeide op in de Watergraafsmeer in Amsterdam-Oost. Zijn vader had met enkele broers een bouwbedrijf. Op zijn achtste begon hij met een vriendje, dat ook Henk heette, muziek te maken. Na de lagere school ging hij de naar de mulo en de hbs. Na een jaar aan de Rietveldacademie stapte hij over naar de opleiding MO-tekenen.

Hofstede richtte in 1974 met Alex Roelofs, Rob Kloet en Michiel Peters The Nits op, een band waarmee hij in de jaren tachtig hits scoorde met nummers als Nescio en In The Dutch Mountains. De band maakt heden ten dage nog steeds platen en toert uitgebreid door Nederland en buitenland.

In 2003 verscheen zijn eerste, Nederlandstalige soloalbum Het Draagbare Huis. De plaat is gebaseerd op de video-installatie The Portable House, die Hofstede maakte voor de Biënnale in het Musée d’Art Contemporain in Lyon (2001). Rond dezelfde tijd kwam een album uit genaamd ‘Als jij voelt wat ik voel’. Dit is een cd uitgebracht door de stichting BOSK voor ouders van gehandicapte kinderen. Op dit album staan enkele nummers die gelijktijdig met Het Draagbare Huis zijn opgenomen. Naast mede-Nits Rob Kloet werkten ook onder anderen Freek de Jonge en Frank Boeijen mee aan dit album, waarvan de opbrengst naar de stichting ging.

Na enkele incidentele soloconcerten in 2002 en 2003 ging Hofstede in de winter van 2004-2005 op tournee langs kleine zalen in Nederland, België en Frankrijk met een mix van solowerk, Nits-nummers en covers van onder anderen Leonard Cohen en Bob Dylan. Hij trad solo op, maar bij een aantal concerten wordt hij bijgestaan door enkele Nits-collega’s, onder wie Laetitia van Krieken, Arwen Linnemann en Robert Jan Stips.

In 2005 verscheen via de Nits-website een Zweedstalig synthpopalbum onder het pseudoniem Henrik Johånsen met als titel Vacker Utsikt. Deze cd is meer een uit de hand gelopen in-joke dan een serieus nieuw album.

Eind 2005 kwam er wederom een album van Hofstede uit. Het album bevat negen Leonard Cohen-covers en één Nits-nummer, en werd opgenomen in samenwerking met Pim Kops (De Dijk) en Marjolein van der Klauw (Powderblue). Voormalig Nits-bassiste Arwen Linnemann voegde zich in 2006 bij hen. Sindsdien treden ze regelmatig op onder de naam Avalanche Quartet. In 2007 kwam de cd, aangevuld met vier nummers, uit op een Zwitsers label en het Avalanche Quartet deed optredens in Zwitserland, Frankrijk en Nederland. Naast dit Quartet maakte Henk Hofstede in datzelfde jaar ook de soundtrack van de film Het mysterie van de sardine.

In 2008 verscheen de cd Aardige Jongens, een samenwerking met muzikale vrienden Frank Boeijen en Henny Vrienten. Het album bevat vier door Hofstede geschreven nummers waaronder Bleekwater dat in december 2008 de Okapi Liedprijs won, een door Stichting Okapi ingestelde prijs voor “een jaloersmakend lied”. Een tournee met de drie muzikanten volgde van september 2008 tot en met januari 2009. Hier werden naast de nummers van de cd ook diverse nummers gespeeld uit het verleden van de drie heren. Bij hun laatste optreden op maandag 19 januari 2009 viel Hofstede in de orkestbak van Theater Carré in Amsterdam. Hij verklaarde op het podium alleen een snee in zijn vinger te hebben. Twee dagen later meldde RTL Boulevard dat hij zijn arm brak.

Hofstede leverde als zanger en tekstschrijver bijdragen voor onder anderen Frank Boeijen, Kinderen voor Kinderen, Liesbeth List, Ad Grooten, de Vlaamse zangeres Yasmine en de Zwitserse muzikant Simon Ho.

JAN ROT

Jan Rot (1)

Biografie Jan Rot

Jan Rot (61) is een Nederlandse zanger, vertaler en liedjesschrijver. Inmiddels al veertig jaar prof, vanaf zijn eerste band Streetbeats en debuuthitje Counting Sheep (1982) tot zijn huidige theatersolo’s. Op zijn cv inmiddels 23 albums onder eigen naam en 10 als mede hoofdartiest, meer dan 800 liedjes, teksten en vertalingen voor zichzelf en anderen als Rob de Nijs, Boudewijn de Groot en Henny Vrienten. Hij vertaalde musicals als Hair, Tommy en Jersey Boys, speelde in de bekroonde musicals Doe Maar en Chez Brood, en kreeg Pasen 2006 een gouden plaat voor zijn hertaling van Bachs Mattheuspassie door het Residentie Orkest. In 2016 won hij met ‘Stel dat het zou kunnen...’ de Annie MG Schmidtprijs voor het beste theaterlied van dat jaar, het jaar erop werd hij genomineerd. ‘Elke dag 10 teksten lezen en je bent maanden gelukkig,’ schreef de Volkskrant over zijn tekstbundel #Stopdetijd. Ook was hij lang columnist bij onder andere Oor, Nieuwe Revu, Zin en Avenue, schreef boeken en presenteerde diverse radio en tv-programma’s. Nieuwe parel op zijn cv: Jan verzorgt de vertaling van musical Hello, Dolly! met Simone Kleinsma en Paul de Leeuw, die februari 2020 in première gaat.

Jan Rot werd geboren op kerstnacht 1957 in Makassar, Indonesië en woont tegenwoordig met vrouw en vier kinderen in Rotterdam.

ROEL SPANJERS (NORMAAL)

ROEL_SPANJERS_04_HR

Biografie Roel Spanjers

Roel Spanjers was aanvankelijk vooral muzikant achter de schermen. Hij speelt al jaren mee op diverse albums van Normaal, maar pas sinds de tour van ‘Høk en Swing’ in 2004 staat hij ook met Ben en zijn mannen op de planken.

Roel werd ooit ingelijfd toen hij met Captain Gumbo in het voorprogramma stond van Normaal. Hij speelt piano, Hammondorgel en accordeon en is bovendien verdienstelijk zanger.

De multi-instrumentalist is multi-inzetbaar. Vandaar dat er van zijn diensten gretig gebruik wordt gemaakt. Zo tourde hij in het verleden met onder anderen Luther Allison en Smokey Wilson door zowel Europa als de VS. In Nederland speelt hij met onder anderen JW Roy, Frédérique Spigt en het project van actrice/zangeres Rickey Koole en popprofessor Leo Blokhuis. Daarnaast gaat hij regelmatig met Fokke als duo op pad. Maar vooral ook vertoeft hij heel wat uurtjes in de studio. Zo is hij behalve op de albums van Normaal te horen op onder meer de solo-cd van Jack Poels van Rowwen Hèze, Julian Sas en Stevie Ann.

Dat Roel geen Achterhoeker is kan de fans geen moment deren. Zijn no-nonsens levenshouding sluit immers perfect aan op die van de anhangers. ,,Ach, ik kom uit Brabant. Ben dus eigenlijk ook een boer. Alleen uit een ander deel van het land…”

JAAP BOOTS (foto Robert Lagendijk)

Jaap Boots - Robert Lagendijk 2018--2

Biografie Jaap Boots

RADIO/TV

Boots (1961, Bergen N-H) studeerde Nederlands in Amsterdam. Tijdens zijn studie werkt hij als recensent/journalist voor Vrij Nederland en HP/De Tijd en aan het eind van de jaren tachtig begint hij mee te werken aan diverse VPRO radio- en tv-programma’s zoals Villa 65 en Onrust.

Midden jaren negentig werkt hij vooral als VPRO-dj op 3FM, waar hij onder meer programma’s als ‘Mr. Lee’s Mysterious Washing Machine’  en ‘Club 3VOOR12’ presenteert. Ook werkte hij mee aan talloze Pinkpop en Lowlands radio- en tv-uitzendingen. In 2006 nam Boots  afscheid van de popzender en werd daarna werkzaam op Radio 6, waar hij samen met Koen Schouten eerst ‘Shouting Boots’ maakte en daarna de ‘JaBo Gumbo Show’, een programma dat een Eervolle Vermelding van de Nipkow Jury kreeg. Tevens maakte hij voor de VPRO de documentaire ‘JaBo Gumbo USA’ en de audio-documentaire ‘Op de Harley van New Orleans naar Memphis’.

ARTIEST EN SCHRIJVER

Naast zijn werk als docent en presentator is Jaap Boots al sinds begin jaren tachtig actief als zanger/gitarist en schrijver. In 2000 verscheen bij PIAS zijn debuutalbum ‘ZAL DE HEMEL’. Behalve om de frappante teksten en muzikale veelzijdigheid werd de plaat geprezen als een moedige stap van een man die zijn liefde voor de betere popmuziek ook op een andere manier dan als VPRO-DJ naar buiten durfde te brengen. Met zijn begeleidingsband De Natte Honden tourde hij door Nederland. In 2007 bracht Rosa Records de echtscheidings-cd ‘AFKUIL’ uit, met daarop de culthits ‘Kutwijf’ en ‘Als je haar ziet zeg dan hallo’. Een jaar lang speelde Boots met zijn Natte Honden op podia door heel Nederland. Eind 2010 nam hij  ‘Kerstmis in de Tropen’ op voor de cd ‘Christmas Cover Up’. Op 6 november 2014 verscheen bij uitgeverij Ambo Anthos de verhalenbundel ‘DONDERWEG – Mijn leven in de fast lane van de popmuziek’, waarin Boots terugblikte op zijn wilde jaren als rock ’n roll-dj. De uitgave werd begeleid door een solo-theatertour met dezelfde titel. Boots speelde ruim vijftig voorstellingen van deze show. Volgens Volkskrant-journalist Gijsbert Kamer liet hij zich daarbij gelden als een ‘volleerd kleinkunstenaar’.

Na het organiseren van talloze RockBooks-zondagmiddagen in de Amsterdamse Q-Factory, het meewerken aan de redactie van de veel bejubelde Springsteen-autobiografie ‘Born To Run : Mijn verhaal’ en het leveren van een belangrijke bijdrage aan de bestseller ‘Bruce en Ik’ besloot Boots zich weer te richten op het zelf muziekmaken.
In 2016 ging hij met gerenommeerde cracks als gitarist Mischa Den Haring (T-99), Toon Oomen (drums bij Gospel Sessions, Beans & Fatback), bassist Ton Nieuwenhuizen (La Luna, Brigitte Kaandorp) en blazers Hubert-Jan Hubeek en Bart Lust de studio in en nam zijn derde album op: Terug naar Zee. Dat is op 6 april 2018 verschenen (zie NIEUWS).

Net als bij Donderweg zal Jaap Boots solo touren om de release te ondersteunen (zie agenda).

Links
Website Henk Hofstede
Website Jan Rot
Website Roel Spanjers
Website Jaap Boots