MISSISSIPPI FOLK FEST

CAPTAIN GUMBO + STRINGCASTER + SPROQUEVILLE RAMBLERS
Date : 4 / jun / 2016
Tijd : 19:30 UUR Aanvang: 20:00 UUR Huisregels de Meester
Locatie : Grote zaal Attend on Facebook
Prijs : VVK: € 5 | DEUR: € 8

MISSISSIPPI FOLK FEST (O.A. CAPTAIN GUMBO)

VVK: € 5 | DEUR: € 8

Mississippi Folk Fest is weer terug voor de liefhebbers van Amerikaanse bluegrass, americana, folk en cajun. Op dit festival delen de bands Captain Gumbo, Stringcaster en Sproqueville Ramblers het podium.

CAPTAIN GUMBO

cg_nieuw_1

Biografie Captain Gumbo

Captain Gumbo werd in 1987 opgericht door Joost Witte en Gerard de Braconier, beiden leden van de popgroep Toontje Lager, samen met bassist Hans Soeteman (RoToR) en Mark Söhngen. Soeteman wordt al snel vervangen door Leon Giesen, die ook te horen is op het debuutalbum “1 More 2 Step”, dat uitkomt in oktober 1990. Van deze cd wordt een single uitgebracht, het nummer “Allons à Lafayette”, dat een paar weken in de hitlijsten staat. De groep is diverse malen te zien op televisie, onder andere bij “Geen C te hoog”.

Op het moment dat de single in de Top 40 staat, reist Captain Gumbo door Louisiana, de bakermat van cajun en zydeco. De band treedt op in Breaux Bridge, Baton Rouge en New Orleans. Ze bezoeken hun helden Eddie Lejeune, D.L. Menard en Boozoo Chavis en verzorgen ze het voorprogramma voor Steve Riley & His Mamou Playboys.

Toen “1 More 2 Step” opgenomen werd, was cajun een nog relatief onbekende muziekstijl in Nederland. Met “Allons à Lafayette” in de top 40 schoten cajun-band’s als paddestoelen uit de grond en slagers begonnen zelfs cajunburgers te verkopen. Een nieuwe rage was geboren.

De ervaringen van de reis door Louisiana worden in muziek omgezet. Dit resulteert in een nieuw album in november 1992: “Back à La Maison”. Speciale gast op deze cd is violist Rens van der Zalm, Floyd Soileau – platenbaas van het grote cajun-label Flat Town Records uit Ville Platte (LA) – schrijft een lovend stuk op de hoes van deze cd.

De daarop volgende jaren toert de band intensief langs Nederlandse podia, van kleine café’s tot grote podia en staat ze zelfs in het voorprogramma van Fats Domino in Ahoy. Ook treden ze op in België, Duitsland en Zwitserland.

“Chank-A-Chank” heet het derde album dat in 1994 verschijnt. Leon Giesen heeft het te druk met zijn televisiewerk en wordt vervangen door Nico Heilijgers. Het Hammond-orgel van Roel Spanjers is een nieuw element op de cd en ook tijdens liveoptredens zal Spanjers steeds vaker te gast zijn. “Chank-A-Chank” staat bijna twee maanden in de Album Top 100.

In juni 1997 verschijnt het vierde album van de band: “Midlife Two-step”. “Gumbo nr. 5” verschijnt in de zomer van 2001. Captain Gumbo zoekt op deze plaat naar een intiemer geluid: er wordt veel op akoestische instrumenten gespeeld en de muziek is zoveel mogelijk direct opgenomen. De cd klinkt daarom nog meer ‘cajun’ dan de voorgangers, ondanks twee nummers van Hank Williams en de prominente aanwezigheid van saxofonist Jan de Ligt, die nu bij vrijwel alle optredens als gast gevraagd wordt.

Tussen 2001 en 2012 blijft Captain Gumbo optreden, maar staat minder vaak op de podia. Voor het 25-jarig jubileum wil de groep een nieuwe live-cd uitbrengen en maakt opnames tijdens een optreden in Café XL in Wageningen. Deze cd, Vive le Capitaine, wordt in september 2013 uitgebracht.

STRINGCASTER

17166397222_1b04d6b6f1_b

Biografie Stringcaster

Five men with stringed instruments and a harmonica.
Seasoned musicians with their roots in blues, rockabilly, Irish folk and country.

Years of experience on national and international stages in Europe ranging from Zwarte Cross Festival (NL) to Festival Country de Mirande (F) with 300.000 visitors.

They performed alongside renowned artists such as James Burton, Rocky Burnette, Paul Burlison, Albert Lee, DJ Fontana and Jim Weider.

In 2015 Stringcaster travelled to the U.S.A. by invitation of the C.M.A. (Country Music Association) to play the Live Music Festival in Nashville, Tn.

The music is a mix of bluegrass, rockabilly, country and hillbilly.
With driving harmonica, high-speed fiddle, hot-pickin’ resonator guitar, twanging 5 string banjo, high-octane mandolins, pulsating rhythm guitar and thumping double bass producing their own unique sound.

Line up:
Remco Prins : Mandolin & Lead Vocals
Martin Voogd : Guitar & Vocals
Robert van Driesten : Harmonica, Banjo & Vocals
Tijmen Veelenturf : Fiddle & Vocals
Marcel Verbaas : Upright Bass & Vocals

SPROQUEVILLE RAMBLERS
11091265_581002788703201_3249716414848284725_n

Biografie Sproqueville Ramblers

Raw, rural, hard-core, no-nonsense Cajun Music.

Leden: Jenny Meeuwissen : ‘tit fer, washboard, vocals Eric Zborowski : Accordeon, harmonica, vocals James De Backer : Guitar, banjo, vocals

Website Captain Gumbo
Website Stringcaster
Facebook Sproqueville Ramblers