SCHEMERLAMP FESTIVAL - 'DE KLASSIEKERS'

Thijs van Leer (Focus) + Edward Reekers (Kayak) + Fred Piek (Fungus / The Amazing Stroopwafels) + Maarten Peeters (Margriet Eshuijs Band)
Date : 16 / Sep / 2016
Tijd : 19:00 UUR Aanvang: 20.00 UUR Huisregels de Meester
Locatie : Grote zaal en kleine zaal
Attend on Facebook
Prijs : VVK: € 12 | DEUR: € 15
Uitverkocht

SCHEMERLAMP FESTIVAL – ‘DE KLASSIEKERS’ Thijs van Leer (Focus) + Edward Reekers (Kayak) + Fred Piek (Fungus / The Amazing Stroopwafels) + Maarten Peeters (Margriet Eshuijs Band)

VVK: € 12 | DEUR: € 15

Schemerlamp Festival  – ‘De Klassiekers’ krijgt vervolg

Het succes van de editie ‘De Klassiekers’ van het Schemerlamp Festival in Poppodium de Meester te Almere was afgelopen voorjaar dermate groot, dat er op vrijdag 16 september a.s. opnieuw zo’n speciale avond is gepland. Ook ditmaal verlenen klinkende namen en generatiegenoten uit de geschiedenis van de Nederpop hun medewerking, te weten Thijs van Leer met als ‘special guest’ Menno Gootjes (Focus), voormalig Kayak-zanger Edward Reekers, troubadour Fred Piek (Fungus, The Amazing Stroopwafels) en Maarten Peters, o.a. bekend van de Margriet Eshuijs Band. Alle muzikanten verzorgen een eigen, intiem ‘unplugged’ optreden. Diverse klassiekers uit ieders carrière komen aan bod. Ook verrassende covers (persoonlijke favorieten), nieuw en eigentijds materiaal, en improvisaties kunnen voorbijkomen. Dit alles met verhalen, anecdotes en interactie met het publiek.

Thijs van Leer (dwarsfluit, toetsen en zang) vergaarde wereldwijde roem met en is nog steeds de stuwende kracht van de progressieve rockgroep Focus. De hoofdzakelijk instrumentale hits ‘Hocus Pocus’, ‘House Of The King’ en ‘Sylvia’ hebben zich als tijdloos bewezen. Daarnaast was Thijs van Leer als solo-artiest ook nogeens verantwoordelijk voor de millionseller ‘Introspection’. Dat hij zich deze avond laat vergezellen door Focus-gitarist Menno Gootjes, belooft dat diverse klassiekers van deze legendarische band in een speciale versie aan bod zullen komen.

Volgens velen is Edward Reekers gezegend met dé symfonische rockstem van ons land. Die stem zal iedereen zich herinneren van de grote hit ‘Ruthless Queen’ van Kayak, de band waarvan hij tot voor kort deel uitmaakte. Tegenwoordig heeft Edward Reekers zijn draai gevonden in de productie Symfo Classics – ‘The Best of Symphonic Rock’ en is hij bovendien frontman bij de theaterproducties ‘Motel Westcoast’ en ‘The Best of Britain’.

Zanger/gitarist Fred Piek houdt sinds jaar en dag de traditie van folkmuziek in ons land levend met zijn vertolkingen van balladen en liederen uit Engeland, Schotland, Ierland, Amerika en Nederland. De troubadour was de oprichter van de folkrockgroep Fungus (hitsingle: ‘Kaapren Varen’), speelde in The Amazing Stroopwafels (bekend van de klassieker ‘Oude Maasweg’) en werkte onder meer met Lennaert Nijgh. Zijn laatste album is getiteld ‘Ballads’ en bevat vertolkingen van Engelse en Schotse traditionals.

Veelzijdigheid kenmerkt de carrière van Maarten Peters. De musicus was solo succesvol (denk aan de hit ‘White Horses in the Snow’), fungeerde als bandlid van de Frank Boeijen Groep, is sinds 1991 de trouwe muzikale rechterhand van Margriet Eshuijs en componeert nummers voor tal van andere bekende namen (o.a. Rob de Nijs, Liesbeth List, De Kast, Willeke Alberti en Allerliefste). Ook heeft Maarten Peters met de liederencyclus ‘Bevroren tranen’ een bijzonder Nederlandstalig repertoire voor zichzelf geschreven, dat bij herdenkingen (Kamp Westerbork, Auschwitz,  Ravensbrück en Buchenwald) wordt uitgevoerd.

THIJS VAN LEER (Focus)

Focus persfoto (2)

Biografie Thijs van Leer

Thijs van Leer (Amsterdam, 31 maart 1948) is een Nederlandse fluitist en toetsenist. Hij was samen met de gitarist Jan Akkerman een van de bekendste leden van de band Focus, en maakte enkele succesvolle soloalbums.
Jeugd en vroege ontwikkeling

Thijs van Leer kreeg op zijn derde jaar al pianoles van zijn moeder, en later van Maria Stroo en Gerard Hengeveld. Toen Thijs van Leer acht was schreef hij zijn eerste compositie, die later als Moving Waves door Focus zou worden opgenomen. In zijn tienerjaren begon hij zich naast klassieke muziek te interesseren voor jazz. Op zijn twaalfde kreeg hij van zijn vader, die hem op het klassieke pad wilde houden, eendwarsfluit. Zijn vader, zelf een beroemd fluitist, gaf hem ook les. Hij rondde het gymnasium af en studeerde daarna korte tijd in Amsterdam kunstgeschiedenis en aan het conservatorium.

Vroege carrière

In 1966 won Thijs van Leer een interscholaire culturele competitie en mocht als prijs een single opnemen met arrangeur Rogier van Otterloo. Stimulator was Willem Duys. De single bleef onopgemerkt. Hij debuteerde daarna als beroepsmuzikant vanaf februari 1968 in de cabaretgroep van Ramses Shaffy, als pianist en achtergrondzanger. In 1969 richtte hij het Thijs van Leer Trio op. Dit begeleidde de Nederlandse opvoeringen van de Amerikaanse musical Hair. Tijdens een opname als backingband voor de kerstsingle ‘Vier ballen en een piek’ van Neerlands Hoop (Freek de Jonge en Bram Vermeulen) ontmoette hij de Amsterdamse gitarist Jan Akkerman. Deze voegde zich bij het trio, en onder de naam Focus werd in die bezetting in 1970 een album opgenomen, In and out of Focus.

Focus en Introspection

Tot 1976 zouden nog diverse albums volgen, allemaal met Jan Akkerman als gitarist en met verschillende bassisten en drummers. Daarnaast maakte Van Leer als fluitist soloalbums, waarop hij naast bewerkingen van klassieke stukken ook eigen composities speelde, met achtergrondzang van Letty de Jong en arrangementen van Rogier van Otterloo. Deze albums verschenen onder de titel Introspection,Introspection 2 en Introspection 3. Na het vertrek van Akkerman in 1975 ging Van Leer met Focus door, waarbij hij twee andere gitaristen inschakelde. In 1978 werd Focus opgeheven, het jaar toen hij Introspection 3 had uitgebracht. In zomer 1979 volgde Introspection IV. Van Leer ging verder met zijn solocarrière, gedurende korte tijd als Tys van Leer, maar vervolgens weer onder zijn eigen naam. Van Leer maakte diverse albums van sterk wisselend gehalte, onder andere met de Van Leer Band en er volgden Focus-reünies in 1985, 1993 en 1998. Een veel geroemde compositie van Van Leer uit die tijd is het rockoratorium Dona Nobis Pacem uit 1985, later op CD verschenen onder de titel Pedal Point.

Opnieuw Focus

In 2002 werd Thijs van Leer uitgenodigd mee te spelen in Hocus Pocus, een band die als eerbetoon aan Focus was opgericht door zijn stiefzoon Bobby Jacobs, de zoon van de producer van de meeste van zijn solo-albums, Ruud Jacobs. De samenwerking beviel zo goed dat hij toetrad als groepslid. De band treedt sindsdien regelmatig op onder de naam Focus en heeft ook nieuw werk uitgebracht. Thijs van Leer claimt dat destijds hij, of eigenlijk zijn moeder, de naam Focus heeft bedacht. In februari 2003 waren er plannen om samen met toetsenist Rick van der Linden (Ekseption) een kerstalbum op te nemen, maar dat is er nooit van gekomen. De Introspection-albums zijn heruitgebracht op CD.

Eerbetoon

Thijs van Leer werd op 13 september 2008 in de kerk te Lathum benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Bibliografie

David Randall, In & out of focus: the music of Jan Akkerman and Focus, London : SAF Publishing, 2003, ISBN 0-946719-44-6.

Externe links

Thijs van Leer op Popinstituut.nl (gearchiveerd)
Categorie:Nederlands fluitist Categorie:Nederlands toetsenist Categorie:Nederlands zanger

EDWARD REEKERS (Kayak) (foto Martin de Bruijn)

Edward Reekers

Biografie Edward Reekers

Op 24 mei, 1957 geboren in Hengelo (O.)
Vader was spoorman, wethouder, burgemeester en moeder was huisvrouw. Eén oudere broer, Martin.

Al op jonge leeftijd bleek ik belangstelling voor muziek te hebben. Mijn eerste instrument was een mondharmonica en zingen doe ik al vanaf m’n derde jaar. Als ik 10 jaar oud ben krijg ik van mijn oudere broer een gitaar. Ik leer mezelf spelen – ik ben links maar ik speel op een rechtshandige gitaar, ondersteboven dus ! – en ik schrijf m’n eerste liedje “Flower Girl”. Ondertussen was ik ook begonnen met pianolessen. Helaas gaat mijn aandacht vooral uit naar de dingen die ik zelf maakte en niet zozeer naar mijn lessen…

Mijn lagere schooltijd is niet een periode waar ik met plezier aan terugdenk. Ik werd nogal gepest en had eigenlijk maar één vriendje. Hij werd ook gepest dus we waren eigenlijk een beetje tot elkaar veroordeeld. Ook de brugklas van de middelbare school (De Grundel) was geen onverdeeld genoegen.

Toen, halverwege de tweede klas Havo, gingen we verhuizen naar Berkel en Rodenrijs omdat mijn vader daar burgemeester werd. Ik kwam terecht op het Laurenscollege in Rotterdam. Ik viel met mijn neus in de boter want ik mocht meteen mee op werkweek. Een ideale gelegenheid om mijn nieuwe klasgenoten wat beter te leren kennen. De stoerste jongen van de klas speelde gitaar in de schoolband en ik kon net één gitaar-akkoord meer dan hij.
Voor ik het wist zat ik ook in die schoolband en werd door de jaren heen ingezet als gitarist, keyboardman, drummer, maar vooral : zanger !

FRED PIEK (Fungus / The Amazing Stroopwafels) (foto Ronald Rietman)

fred_piek_foto_ronald_rietman

Biografie Fred Piek

Van jongs af aan is Fred Piek gegrepen door de schoonheid en kracht van de folkmuziek. Hij houdt de traditie levend met zijn vertolkingen van balladen en liederen uit Engeland, Schotland, Ierland, Amerika en Nederland.

Fred richtte in 1972 de Folkrock groep Fungus op. De band schreef historie met het vertolken van Nederlandse en Britse traditionals met een totaal nieuwe sound. De eerste LP werd een groot succes mede door de single “Kaapren Varen”. De band maakte daarna nog vier LP’s en trad op in binnen- en buitenland.

Na de periode met Fungus speelde hij in the Amazing Stroopwafels (“Oude Maasweg”) en later in 3Heren. Hij werkte samen met Lennaert Nijgh aan zijn eerste solo LP en maakte later een album met eigen werk. Met de CD “Vroeger is terug” keerde Fred weer terug naar de folkmuziek. De samenwerking met slagwerker Louis Debij resulteerde in het bijzondere project “de Drummer en de Zanger”. Onlangs verscheen de nieuwe CD “Ballads” met vertolkingen van Engelse en Schotse traditionals.

Over de CD “Ballads”

Nieuwe bewerkingen van 12 Britse traditionals die Fred heeft verzameld tijdens zijn bezoeken aan folkfestivals en clubs in Engeland en Schotland en zijn bezoeken aan het archief van het EFDSS in het Cecil Sharpe House in Londen.

MAARTEN PEETERS (Margriet Eshuijs Band) (foto Mariëlle Hensums)

De Klassiekers - Maarten Peters

Biografie Maarten Peeters

Maarten Peters kreeg zijn eerste gitaar op 11 jarige leeftijd en de singer/songwriter was geboren.

Als zeventienjarige speelde en zong hij zijn eigen muziek in studentencafé ’s en clubs in de omgeving van Nijmegen. Hij werd brak door als singer/songwriter in 1986 met zijn eerste single Away. Hij maakte vervolgens 4 albums o.a. voor platenmaatschappij E.M.I en had 4 top 40 noteringen met ondermeer de single White horses in the snow.

De liedje Maarten schreef bleven bij gerenommeerde collega’s niet onopgemerkt . Hij componeert tot op de dag van vandaag voor Margriet Eshuijs, Liesbeth List, Rob de Nijs, Syb van der Ploeg, De Kast, Ruth Jacott, ,Frans Bauer, Willeke Alberti, Manuele Kemp, Marianne Weber, Nucha , Danny de Munk, Alderliefste en vele andere artiesten. Voor Margriet Eshuijs schrijft hij sinds 1991 al haar muziek en teksten en produceert hij haar cd’s.

Naast schrijven voor anderen heeft Maarten Peters een bijzonder Nederlandstalig repertoire voor zichzelf geschreven. Sinds 1999 tot heden zingt en schrijft Maarten ieder jaar een lied voor de grote 4 mei herdenking op Voormalig Kamp Westerbork. Daaruit is de liederen cyclus “Bevroren tranen“ ontstaan welke ook op cd zijn uitgebracht. Deze liederen zijn nu onderdeel van een groter project “Bevroren tranen” en het gaat hier om uitvoeringen van de liederen tijdens herdenkingen (o.a. de Ravensbrück herdenking, de Büchenwald herdenking, het project 102.000 Namen Lezen ), en de muzikale omlijsting van bijeenkomsten ( herdenking Slag om De Schelde ) Ook de muziekvoorstelling Bevroren tranen is een belangrijk onderdeel. www.bevrorentranen.nl

Andere projecten kwamen hier weer uit voort. Zo voltooide hij het project “ Wat zou ik doen” in opdracht van VWS in 2011.

Maarten’s veelzijdigheid blijkt ook uit het feit dat hij de muziek schreef voor de kindermusical Pipo de Clown en de familie musical Oek.

Maarten heeft ook een aantal “goede doelen” geadopteerd waar hij tekst en muziek op maat voor schrijft en uitvoert. In 2009 schreef hij voor Alpe d’Huzes het “Alpe d’Huzes” lied. Sindsdien is hij elk jaar aanwezig bij dit evenement en voor de editie van 2013 bracht hij de single “Dichter bij de hemel kom ik niet “ uit. Voor de editie van 2014 schreef hij het lied “ Hoop”. Voor het inloophuis in Katwoude schreef hij het lied “ Huis aan het water’. Hij schreef het lied “ Leer mij te zien” voor stichting Hoofdzaak en dit lied is weer opgepakt door het Toverbal theater.

In 2014 en 2015 speelt Maarten in 4 voorstellingen. Als leadzanger bij de grote theater productie The Best of Britain deel 2, het dubbelconcert VUUR met Margriet Eshuijs. Zijn muziekvoorstelling “ Bevroren tranen” ter gelegenheid van de herdenking 70 jaar bevrijding. Maarten speelt deze muziekvoorstelling op historische dagen en historische locaties. En de grote kerstshow “a Warm and White Christmas”

Maarten Peters is zanger, gitarist, singer songwriter, componist, tekstdichter, arrangeur, producent, uitgever Beehive productions B’hive records Queenbee songs

Hij zingt zijn eigen werk en is componist voor andere artiesten, componeert voor goede doelen, maakt muziektheater voorstellingen ( Bevroren tranen) en theaterconcerten ( VUUR) en is lead-vocalist in de grote theater show “ The Best of Britain”. Ook is hij samen met Margriet Eshuijs een graag geziene gast bij jublieum concerten van orkesten en koren.

Links
Website Thijs van Leer
Website Edward Reekers
Website Fred Piek
Website Maarten Peeters